Finomságok málnából

Az eper után megjelent a másik nyári kedvenc: a málna. Piacokon, üzletekben is elérhető már, de szerencsések azok, akik a kertjükből szüretelhetik ezt az ellenállhatatlan bogyós gyümölcsöt. A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, de persze szörp, dzsem és sokféle finomság is készíthető belőle.  

» tovább

Kertészkedés hely hiányában

Úgy érzed, hogy csak álom marad egy csodálatos, álomszép virágokkal és ínycsiklandozó gyümölcsökkel teli kert? Hiszen mi is férne el egy apró helyen vagy egy apró erkélyen? Talán hihetetlen, de egy talpalatnyi balkonon is létrehozhatod a saját kis földi paradicsomodat, melyhez csak néhány praktikát és trükköt kell ismerned.

» tovább

Miből építsünk szép sövényt?

Egy jól kiválasztott és megfelelően telepített sövénynek akár évekig élvezhetjük jótékony árnyékát és takarását, mindamellett, hogy elképesztő látványt nyújthat kertünkben.

» tovább

A nyári kertek kötelező kelléke: a kardvirág

A kardvirágot mindenki ismeri, mindenki szereti és a legtöbb virágoskertben meg is található, hiszen pompás színkavalkádról gondoskodnak a kertben, de vágott virágként csokorba rendezve is megállja a helyét ez a csodálatosan mutatós és méltóságteljes virág

» tovább

Medvehagymás pogácsa

Előbújtak az első medvehagymalevelek és mivel a szezonja egy rövidke időszak, így igyekszünk minden évben új receptekkel kísérletezni. 

» tovább

Miért kell a növényeket tápozni?

A gondtalan, gyönyörű kert érdekében gondoskodnunk kell növényeinkről, melyek számára létfontosságú a könnyű talaj, a víz, a fény és a táplálkozás. Természetesen 

» tovább

Hogyan építsünk magaságyást?

Nem szeretne lemondani a kert adta örömökről? A magaságyás lehetővé teszi a növény, -zöldségtermesztést ott is, ahol a talaj minősége vagy más környezeti feltételek (pl. betonozott udvar) ezt nem teszik lehetővé.

» tovább

A csodálatos bazsarózsák

Nem véletlen, hogy nagyon sokan a bazsarózsákat tartják a tavaszi kert királynőinek! Kedves, játékos szirmaikkal, gyönyörű virágaikkal és finom illatukkal azonnal elvarázsolnak bennünket. 

» tovább

Minden, amit a Klemátiszról tudni szeretnél

Minden kertben szükség lenne egy klemátiszra. Rengeteg különböző színű és formájú virágú klemátisz létezik, ennek köszönheti különleges látványvilágát. Mindemellett még futónövény is. Mivel számtalan fajta létezik, ezért nehéz lehet választani közülük.

» tovább

Milyen álmaid kertje?

Hogy néz ki almaid kertje? Ez relatív, hiszen mindenkinek más az ízlése. De ha valami idillikusról van szó, az azt jelenti, hogy kellene legyen benne minden amire szűkséged van, nemde?

» tovább

3 jótanács kezdő kertészeknek

Nincs szebb elfoglaltság a kertészkedésnél. Gyakorlatilag nem is érzi az ember, hogy dolgozik, viszont az elégedettségérzés óriási. Bárki bármikor belevághat ebbe a dologba.

» tovább

Vigyázzunk a méhekre!

Mindenkinek megvan a jól megszabott helye az Univerzumban, legyen szó emberekről, állatokról vagy növényekről, és az embert és a természetet elpusztíthatatlan kötelék köti össze. Albert Einstein azt mondta, hogy, ha a méhek eltűnnének a Földről, azt az emberiség legfeljebb négy évvel élné túl.

» tovább

Minden, amit a sásliliomról tudni szeretnél

Akár az álomszép pillangók, melyek bábjukban átalakulnak egyszerű kis hernyókból, szemet gyönyörködtető teremtményekké. A sásliliomok is ilyen varázslatos átalakulással lepnek meg bennünket. Kíváncsi vagy a titkukra? Mostani írásunkban egybe gyűjtöttünk mindent, amit a sásliliomokról tudni szeretnél!

» tovább

Januári kertészeti tippek

Túl az ünnepeken, álmosan nyújtózkodva indul az új év. Tudjuk jól, még olyan nehézkesnek tűnik visszarázódni a hétköznapokba, ugyanakkor a kertünk is számít már a segítségünkre. Össze is gyűjtöttük a legfontosabb teendőket januárban a kertünkben.

» tovább

Decemberi kertészeti tippek

Az év utolsó hónapja a december. A természet nyugovóra tér, hogy felkészülhessen a tavaszi megújulásra. Kertünkben a legtöbb teendőt már elvégeztük mostanra, ugyanakkor - kevesen gondolnák, de - még most is akad pár feladat! Kíváncsi vagy, mi minden vár most a kertedben? Összeszedtük a legfontosabbakat.

» tovább

Novemberi kertészeti tippek

Elérkezett az év utolsó előtti hónapja, a csodálatos november. Hihetetlen mennyi szín vesz körül bennünket ilyenkor! A természet már készülődik téli pihenésére, ugyanakkor nekünk még azért bőven akad teendőnk a kertünkben! Ha kíváncsi vagy, mik ezek, akkor a mostani bejegyzésünk neked szól!

» tovább

Októberi kertészeti tippek

Itt van a gyönyörű, színpompás ősz! Rengeteg teendőnk akad a kertünkben. Számos fajtának épp most érkezett el az ültetési ideje, míg másoknál munkánk ínycsiklandozó gyümölcsét szüretelhetjük.

» tovább

Szeptemberi kertészeti tippek

Az iskolakezdés teendői mellett azért ne felejtsük el, hogy elindult az őszi kertszépítési szezon! Nem csupán az idei, de a jövő tavaszi kertünk szépsége is nagyban függ attól, hogy most mennyire szorgoskodunk kertünkben. Rengeteg a teendő ugyanis szeptemberben is.

» tovább

Júliusi kertészeti tippek

Itt a vidám, izgalmas nyár! Még akkor is, ha néha-néha megtréfál bennünket 20°C-os, esős időjárásával. Legyen minél többet a szabadban! 

» tovább

Így öntözd a kerted a mindennapokban!

A tavasz egyre több napsütéssel és magasabb hőmérséklettel ajándékoz meg bennünket. Ebben az időszakban kiemelten fontos tehát, hogy gondosan odafigyeljünk növényeink megfelelő ápolására, melynek egyik kulcsa bizony maga az öntözés. Kíváncsi, hogyan érdemes gyönyörű növényeit locsolni a mindennapokban? Ha igen, mostani írásunk önnek szól!

» tovább

Egészséges édesítő otthon: a Stevia

Diétázók, fogyókúrázók és cukorbetegek is jól ismerik már ezt az apróbb levelű csodanövényt: a steviát. A belőle kivont édesítő glikémiás indexe gyakorlatilag 0, így egyáltalán nincs hatással a vércukorszint növekedésére. A legjobb, ha otthonunkban nevelünk belőle egy-egy palántát!

» tovább

Michelle Obama kertészeti tippjei

Michelle Obama követendő példát mutatott arra, hogy a saját kertünkben termett gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünkért. Nem csak szóban, de tettekkel is bizonyította mindezt, hiszen férje beiktatása után a Fehér Ház kertjének 100 nm-ét zöldséges kertté alakította át.

» tovább

Májusi kertészeti tippek

Hihetetlen, de mintha már itt is lenne a nyár! Az idei tavasz eléggé megtréfált bennünket, hiszen a nagy fagyok után már jött is a nyárias meleg. Legyen hát minél többet a szabadban, és vigyázzon gyönyörű növényeire! Most is jó sok teendő akad ugyanis a kertekben.

» tovább

Az álomszép magnóliákról

Tavaszi kertünk egyik leglátványosabb szereplői az álomszép magnóliák. Nem is csoda, hiszen ínycsiklandozó illatukkal és kecses virágaikkal az egyik legizgalmasabb díszcserjéink. A kertkedvelők nap mint nap választják egyik-másik magnóliánkat kertük legújabb büszkeségévé. Összegyűjtöttük most pár fontos és érdekes tényt ezekről a meseszép cserjékről.

» tovább

A különleges fás bazsarózsák nyomában

Az illatos bazsarózsákat nagyon sokan szeretik és választják kertjük díszeként. Most azonban egy közeli rokonukat, a fás szárú bazsarózsákat fogjuk bemutatni. Ezek az izgalmas lombhullató cserjék gyönyörű, illatos virágaikkal kápráztatják el a kert látogatóit. Ismerjük hát meg őket közelebbről!

» tovább

Áprilisi kertészeti tippek

Végre itt a tavasz! Lehet, hogy még vár ránk pár borongósabb nap, ugyanakkor gyönyörű kertünkre már nem várnak káros fagyok. Ilyenkor mi is sokkal szívesebben mozdulunk ki és tervezgetjük növényeink új életre keltését. Tele vagyunk teendőkkel, igaz?

» tovább

Tavaszi karcsúsító brokkoli krémleves

Nem hiába említik annyiszor „a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk”. Ráadásul a fogyókúrázók jóbarátja is! Nem csupán erős antioxidáns és telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de segít a rák megelőzésében, erősíti a csontokat és még napestig lehetne sorolni. Mindenképp érdemes tehát kipróbálni az alábbi brokkoli krémleves receptet!

» tovább

Egy igazi csoda: a titokzatos gyöngyvirág

A márciusi tavasz tökéletes időszak arra, hogy gyöngyvirággal népesítsük be kertünket. Ezt az apró csodát mindenki ismeri, van azonban pár titka, melyet jól rejteget sokunk előtt. Tudtátok például, hogy 1960 óta Finnország nemzeti virága? Vagy, hogy gyógyír a fájó ízületekre? Ismerjétek hát most meg a titokzatos gyöngyvirágot közelebbről!

» tovább

Márciusi kertészeti tippek

Az elmúlt időszak zord időjárása miatt még inkább vágyunk már a tavaszi napsütés melegére és a természet ébredezésére. A meteorológusok szerint azonban nem kell már sokáig várnunk! Amint elmúlik a fagyos idő, azonnal érezzük majd, hogy ezernyi izgalmas teendőnk akad a kertünkben.

» tovább

Kertünk igazi kincsei: a dáliák

Évről-évre egyre több kertbarát várja már az álomszép dáliák érkezését! Nem is csoda, hiszen a dáliák az egyik legszembetűnőbb ékkövei a kerteknek. Színpompás, hatalmas, dús szirmú virágaik már messziről felhívják magukra a figyelmet. Most őket szeretnénk hát bemutatni egy kicsit közelebbről!

» tovább

Levendula szörp

Egészen biztosan mindenki hallott már a levendula számos felhasználási módjáról, de vajon tudjátok-e hogy a gasztronómiában is igen közkedvelt növény. 

» tovább

A szeder bokor metsszése

A szeder az egyik legelterjedtebb bogyós gyümölcsűek közzé tartozik, melynek gyümölcse ellenállhatatlanul ízletes. A továbbiakban megtalálható a szeder egyszerű metszése.

» tovább

Miért érdemes ribizlit ültetni?

Kicsi, illatos, savanykás és vitamindús  –  így lehetne leírni a ribizlit. Tökéletes méregtelenítő,  nagyszerű  vitaminforrás, immunrendszer-erősítő,  ezért  ezt a gyümölcsöt egyenesen a fiatalság elixírjének és a szervezetre sokszoros jó hatást kifejtő, természetes gyógyszernek tartják.

» tovább

Hogyan metsszük álomszép magnóliáinkat?

A magnólia szerelmeseiként nem csoda, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből az álomszép dísznövényekből. Így előfordul, hogy néha kicsit félve közelítünk feléjük – például amikor a metszésükről van szó!

» tovább

Februári kertészeti naptár

Még ha a kinti idő egyelőre fagyos, és hófödte a kertünk, az időnként előbukkanó napsütés már arra ösztönözhet minket, hogy hozzálássunk egy kis kerti munkának. Nézzünk néhány fontos dolgot erre az időszakra:

» tovább

Miért érdemes évelő növényeket ültetni?

Az évelők az egyik legértékesebb növények a növények világából. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére évről évre, tavasszal új életre kelnek. Télen fagy éri őket, károsodnak, a felső részek elhalnak, de az életképes gyökereknek köszönhetően tavasszal újból életre kelnek.

» tovább

Miért jó ősszel űltetni?

Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy legjobb az őszi ültetés, lombhullatás után (kb. október 15-ke után) egész addig még meg nem fagy a talaj, gyümölcsfáink, illetve bogyós gyümölcseink számára. De vajon miért?

» tovább

Ki vigyáz a kertünkre?

Fontos kérdés ez, kiváltképp akkor, amikor mi éppen nyaralunk. Megkérhetjük egyik rokonunkat, barátunkat, vagy éppen szomszédunkat is, de a legbiztosabb, ha mi magunk vesszük kézbe növényeink gondozását.

» tovább

Júniusi kertészeti tippek

Végre itt az igazi nyár! Még ha néha meg is tréfál bennünket az időjárás egy-egy záporral, már érezzük, mennyire más a nap melege. Egyre több időt töltünk a kertünkben, ahol júniusban is rengeteg teendő vár ránk. Össze is gyűjtöttük a legfontosabbakat közülük.

» tovább

A bazsarózsák legendája

A bazsarózsa az egyik legnépszerűbb és ugyanakkor legkedveltebb májusban nyíló virágaink közzé tartozik. Ez nem meglepő, hisz teljesen rezisztens – hatalmas, illatos virágaival évről-évre elbűvöl minket. 

» tovább

Otthoni arcápolás bogyós gyümölcsökkel

Ma már sokan tudják, hogy a bogyós gyümölcsöknek számos pozitív hatással van szervezetünkre: kiváló antioxidáns források, rengeteg bennük a vitamin, ásványi anyag és nem utolsósorban a természetes folyadék.

» tovább

Hozza előre a tavaszt!

Mindannyian tudjuk milyen nehéz kivárni a tavaszi virágok ébredezését. Van azonban egy praktikánk, aminek hála egy kicsit felgyorsíthatjuk a folyamatot. Megmutassuk?

» tovább

Homoktövis vagy tűztövis?

Az egyik a madarak kedvenc elede, de számunkra akár mérgező is lehet, míg a másik fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen az egyik legjobb immunerősítő! De melyik- melyik?

» tovább

Érdekes tények a rózsákról

A virágos növények közül a legkedveltebbek a rózsák. Ez nem is csoda, hiszen a rózsák igazán különleges növények: ma már több száz fajtája ismert, és mindegyiknek megvan a maga varázsa.

» tovább

Színes őszi kertészeti tippek

A természet októberben mutatja meg igazán, hogy mennyire színpompás tud lenni. Azonban környezetünk csodálása közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még rengeteg tennivalónk akad a kertünkben. Hogy mik ezek? Az őszi szezon legfontosabb kerti teendőit most egy csokorba gyűjtöttük nektek össze.

» tovább

A sírra milyen örökzöld illik?

Szeretne valamilyen fát vagy örökzöld bokrot ültetni szerettei sírjára? Olyat, amely egész évben megszépíti az örök nyughelyet és nem igényel sok gondozást? Sokféle konténeres, bármikor kiültethető örökzöld növény közül válogathat.

» tovább

A muskátli teleltetése

Az álló muskátli nem igényes a teleltetés módjára. Szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut.

» tovább

Rózsa ültetés

A rózsa szinte egész évben ültethető. Tavasszal (március-április) és ősszel (szeptember-november) van a gyökércsomagolt rózsa szezonja.

» tovább

Jó tanácsok szőlőültetéshez

Az ősszel megvásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes, szélmentes, árnyékos helyen (például pincében) tároljuk, lehetőleg vizes homokban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor ideiglenesen jó a nylon zacskó is, amelyben az oltvány gyökerét nedvesen tartjuk.

» tovább

Tudnivalók ültetés előtt

A csomag átvétele után minél hamarabb próbálja meg elültetni a növényeket. Ha ez nem lehetséges, a szabadgyökerű növényeket, rózsákat tárolja hűvös, fagymentes helyen.

» tovább

Gyümölcsfák/ bogyósok ültetése

A gyümölcsfákat/bogyós gyümölcsűeket szabad gyökérrel szállítjuk, ezért minél hamarabb ajánlatos őket elültetni. Ha ez nem lehetséges takarjuk be, földeljük el a gyökereket és tartsuk széltől, naptól, fagytól védett helyen.

» tovább
0