Hogyan gondozzuk a levendulánkat

A levendula egy különleges, érzéki romantikus virág, amit előbb vagy utóbb mindenki szeretne látni a saját kertjében is.

Mikor szóba kerűl, az emberek többsége a mediterrán klímára gondol, vagy az egyedi illatára és a különleges lila színére. Kevesen tudják, hogy nagyon egyszerűen megteremhet a mi kertünkben is és sokféle képpen fel tudjuk használni.

A levendulát a rómaiak hozták át Európába. Az ókorban a virágát a kozmetikában, a szépség ápolásra használták: testápoló krémekben, szappan vagy fűrdő vizekben. Sokszor az elszáradt illatos virágokat szétszorták a szobákban, hogy felfrissítsék a levegőt.

Cserepes növényeket szállítunk, így az év bármely szakában elütethetjük. Íme néhány fontos tudnivaló az ültetésről.

Elültetés:

Mint minden más növénynél a levenulánal is nagyon fontos, a siker érdekében, a megfelelő helyre való ültetés. Nem egy igényes növény, több talajtípusban is megterem, de kedveli a száraz, napos helyeket. A nap sugarainak köszönhetően hozza létre az egyedi olajat. A lúgos és mészhatású talaj kiadja a levendula egyedi illatát és színét.

Nem kedveli a nedves helyeket, az álló vizet, ugyanis nagyon könnyen kirodhad. Ha egy esősebb nyarunk van vagy egy csapadékosabb telünk, vizsgáljuk át a sűrűbb bokrokat és ha szükséges akkor ritkítsunk rajtuk, hogy jobban járjon a levegő köztük.

Az elültetése nagyon egyszerű, ásunk egy kicsivel nagyobb gödröt, mint a cserép amelyben a növény van, vegyük ki a nönényt a cserépből és tegyük át a kiásott gödörbe. Öntözzük meg, és ha van kéznél adhatunk neki tápot is.

Gondozás:

A szép és dús bokor eléréséért nagyon fontos a növény rendszeres formázása, gondozása. Az elfonyadt virágokat le kell vágni, hogy új hajtásokak hozhasson. Ha nem vágjuk vissza az elfonyadt részeket a növény nagyon hamar tönkre megy, elfásúl, majd kiszárad.

A levendulát ősszel szokták formázni, október-novemberben (ahol nagyon hidgek a telek ott lehet kora tavasszal is), olyan 50-65%-ot nyugodtan vissza lehet vágni a kifejlett növényekből, nem kell félni, nem fog meghalni. Segíti az újra regenerálódását a növénynek, hogy tavasszal új hajtásokat hozhasson. Akkor is ha nagyon visszavágjuk jövő nyáron újra kihajt és sokkal dúsabb és szebb lesz.

Tudtad-e?

Hogy a levendula virágát egyre sűrűbben használják a gastronómiában is. Felhasználható külön féle deszertek, dzsemek, zselék, jégkrémek és más finomságok elkészítésére is.

  


0