Szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfák igazi kincsek! Bármilyen kis kertje is van, ültessen minél több gyümölcsfát, mert ezek minden bizonnyal több szempontból is meg fogják örvendeztetni. A forró nyári napokon árnyékot biztosítanak, a levegőt tisztítják, és főképp ízletes gyümölcsökkel ajándékozzák meg!

A gyümölcsfák ültetése figyelmet, és egy kis hozzáértést is igényel. Néhány csemetéről beszélünk, melyek kisgyemekekhez hasonlóak, épp ezért gondosan, gyengédséggel bánjunk velük. Mielőtt elkezdenénk a fák ültetését először győződjünk meg róla, hogy az összes szükséges lépést ismerjük.

A megfelelő előkészületek elengedhetetlenek! Csak a gondosan előkészített és megfelelően elültetett fák lesznek később kertjének gyümölcsöző ékességei!

       

Hogyan néznek ki a gyümölcsfák?

A csemetéket fontos ültetés előtt ellenőrizni, így bizonyosságot szerezhetünk róla, hogy minőségi növényeket vásároltunk:

- egy 1-2 éves fa legalább 1 méter magas

- gyökérzete egészséges megjelenésű, kb 30 cm hosszú

- a szár egészséges megjelenésű, száraz és sebes részek nélkül

- az oltott fák esetében az oltványpont sem lehet sebes

Ha mégis kétségei merülnének fel a fa életképességét illetően nyugodtan kaparja meg a fa törzsét és ha a felső kéreg alatt ez zöldes színű akkor nincs ok aggodalomra, a fa egészséges és életképes!

Mikor ültessünk gyümölcsfát?

A gyümölcsfákat két időszakban, a tavaszi vagy őszi ültetési időben is ültethetjük. Fontos, hogy ezek vegatatív időszakban legyenek, ezért az ültetési idő elég behatárolt. Nem csupán az évszakot vegyük figyelembe, hanem az időjárási viszonyokat is, ezzel is biztosíthatjuk magunkat, hogy növényeinket nem tesszük ki fagyveszélynek.

Tavaszi ültetés

Március elejétől április végéig ültethetők a gyümölcsfák. Fontos, hogy a fa még vegetatív időszakban legyen, mert ezt követően ha még nincs elültetve a csemete nem fog megfakadni. Ellenben túl korán sem szabad ültetni, amikor a talaj még fagyos, vagy ha esély van, hogy újabb fagyok következzenek.

Őszi ültetés

A gyümölcsfák lombhullatása után megkezdődhet az ültetési időszak ami szeptember-október vagy akár novemberig tarthat. Az időjárás ebben az esetben is meghatározó, a késő őszi meleg napok kitolják az ültetési időt, ugyanakkor még a fagyok beállta előtt szükséges elültetni a fákat!

Az őszi ültetési időszak előnye, hogy a fa gyökérzetének van ideje megerősödni, megszokni a helyet, és tavasszal már csak a növekedésre összpontosíthat.

Akár a tavaszi vagy őszi időszakot választjuk, a szabadgyökerű gyömölcsfákat a kiszállítást követően haladéktalanul, a legrövidebb időn belül el kell ültetni! 

Jó kertészkedést kívánunk!

             


0