Téli energia

A kertből és a piacról begyűjtött terményeink, az éléskamrában megfelelően tárolva, hosszú ideig biztosítják számunkra a téli vitamin-, ásványianyag- és rostszükségletünket.

Hogyan is töltsük fel télen energiaraktárunkat? A természet mindig biztosítja számunkra a megfelelő forrást.

A homoktövis magas C-vitamin tartalmának köszönhetően első számú segítségünk lehet szervezetünk védekezőrendszerének megerősítésében. Felhasználásának több módja is lehetséges. Keverhetjük mézbe egészben vagy összemorzsolva: a keveréket tároljuk hűtőben, s minden nap fogyasszunk belőle éhgyomorra egy kanállal. Az összetevők ideális aránya egy rész homoktövis bogyó két rész mézhez adva. Ugyanilyen hatékony immunerősítő a homoktövis teája is, ami minden nap fogyasztva segít a megfázásos megbetegedések megelőzésében.

A csipkebogyó és a galagonya is nagy segítségünkre lehet a téli időszakban. A csipkebogyó nagyon gazdag C- és B-vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, a galagonya pedig flavonoidokban, tanninokban, glukózban, C- és B1-vitaminban. A két növény erősíti tehát immunrendszerünket, s egy plusz löketet ad átvészelni az utánpótlásban szegény téli hónapokat.

A dió, mogyoró, mandula a tél igazi energiabombái: vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és zsírokban egyaránt nagyon gazdagok. Az olajos magvak biztosítják szervezetünk számára a megfelelő  vitalitást, magas kalóriatartalmuk miatt azonban fogyasztáskor nem árt odafigyelni a mértékletességre.

A fűszeres ételek, amellett hogy különleges ízt adnak főztünknek, kitűnő energiaforrást is jelentenek, és segítenek szervezetünk hőháztartásának fenntartásában. Borssal, csípőspaprikával, csípős paprikaőrleménnyel, gyömbérrel, szerecsendióval fűszerezett ételeket fogyasztva szervezetünket nem fogja annyira megviselni a hideg időjárás.

Bármilyen formában is fogyasztjuk, a gyümölcsök fontos energiforrást jelentenek. Napjainkban szerencsére bő választékot találunk belőlük minden évszakban: a legsavanyúbb citrusoktól a legédesebbekig, ízlésünknek megfelelően. Ehetjük nyersen, aszalva, egészséges turmixok formájában, egy dologban azonban biztosak lehetünk: fogyasztásukkal természetes és egészséges formában jutunk hozzá vitaminokhoz, rostokhoz, és ásványi anyagokhoz.

A zöldségek, akár kertünkben teremnek, vagy a piacról vásároltuk őket, akár nyersen vagy elkészítve fogyasztjuk, az egyik legegészségesebb táplálékot jelentik szervezetünk számára. Számos zöldség tárolható hosszú ideig kamrában vagy pincében, ilyen a hagyma, fokhagyma, burgonya, répa, petrezselyem, káposzta, vagy például a torma, de az üzletek polcain is széles választék áll rendelkezésünkre. Nekünk csak annyi a tennivalónk, hogy beépítsük ezeket étkezésünkbe, nyersen vagy főzve, salátának, köretnek vagy levesnek elkészítve. Egészségünk szempontjából mindegyik tökéletes választás.

Az olajos magvak mint a tökmag, napraforgómag, len- , kender- , chia- vagy szezámmag nagyon jó fehérjeforrások, emellett zsírokban, magnéziumban, foszforban és cinkben gazdagok.

A gabonapehely a tökéletesen egészséges reggeli lehet, de fogyaszthatjuk uzsonnára vagy  vacsorára is, tejjel vagy joghurttal, akár aszalt gyülömcsökkel ízesítve,  por vagy pehely formájában. Legismertebb a búza-, kukorica-, rizs-, zabpehely, valamint az árpa, hajdina és quinoa. Felhasználhatjuk főzéskor, de ízletes pudingot is készíthetünk ezekből a gabonafélékből. A téli időszakban nagyon fontos az egészséges zsírok fogyasztása, ezt biztosíthatjuk zsíros halak, avocado, olajos magvak vagy egyszerűen olivaolaj, kendermag- vagy szezámolaj hozzáadásával.

A joghurt fogyasztása nagyon sok pozitívummal jár szervezetünk számára, egyes kutatások szerint  a benne lévő probiotikumok enyhítik a légúti megbetegedések lefolyását. 

A zöldfűszerek és aromás növények nagy segítséget jelentenek a hideg beköszöntével, legyen szó megfázás kezeléséről vagy immunerősítésről. A mentát, a hársfa virágát, a zsályát, az izsópot, a kakukkfüvet, a bazsalikomot fogyaszthatjuk tea formájában, a legnagyobb hatékonysága és a legsokoldalúbb felhasználása pedig talán a kasvirágnak van, hisz készül belőle tinktúra, por, tea és  kapszula is.

Ezekkel a természetadta csodákkal felvértezhetjük magunkat, és biztosíthatjuk a plusz energiaforrást  az egész téli szezonra.

 

                 


0