Finomságok málnából

Az eper után megjelent a másik nyári kedvenc: a málna. Piacokon, üzletekben is elérhető már, de szerencsések azok, akik a kertjükből szüretelhetik ezt az ellenállhatatlan bogyós gyümölcsöt. A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, de persze szörp, dzsem és sokféle finomság is készíthető belőle.

Málnaszörp

Hozzávalók

2,5 kg málna

2 kg kristálycukor

2-3 kávéskanál citromsav

Elkészítése

A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy nagy tálban botmixer segítségével pépesítjük. Lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd egy apró lyukú szűrőedény, vagy ennek hiányában egy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük és zárjuk.

Málnás panna cotta

Hozzávalók 6 személyre

400 ml 30% zsírtartalmú tejszín

200 ml teljes tej

250 ml málna

80 gramm cukor

10 gramm zselatin

A díszítéshez

250 g málna

50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)

porcukor

a tálaláshoz friss mentalevél

Elkészítése

A zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe áztatjuk, majd hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát megmossuk és tűzálló edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tejszínt, majd kevergetés mellett melegítjük őket lassú tűzön forrásig. A keveréket botmixer segítségével pürésítjük, majd átszűrjük egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint és kevergessük, amíg feloldódik. A kapott masszát osszuk el a csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül.
A maradék málnát pácoljuk likőrben.
Tálaláskor a pácolt málnát osszuk el a panna cották tetején, hintsük porcukorral és díszítsük mentalevéllel.

Málnadzsem

Hozzávalók

3 csésze friss vagy fagyasztott málna

1 ¼ csésze fehér kristálycukor

¼ csésze víz

egy narancs reszelt héja

egy narancs leve

2 evőkanál frissen reszelt gyömbér

2 rúd fahéj

1 evőkanál zselatin (opcionális)

Elkészítése

Egy nagy fazékan keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a gyömbért, a narancslevet és a fahéjat, majd főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk. Sűrűsödésig kis lángon főzzük, majd kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, enélkül kicsit tovább tart. Ha a sűrűsödés megtörtént a fahéjat távolítsuk el, majd hagyjuk kihűlni.
Alaposan sterilizált üvegbe töltjük, dunsztban hagyjuk tovább hűlni.

           

 

 

0