Cserszegi fűszeres borszőlő
Kód: 12209
Egy magyar nemesítésű szőlőfajta, melyet minőségi, illatos, aromagazdag, fűszeres fehérbor előállításához ajánlunk. Középnagy fürtöket alkotó bogyói kezdetben rózsaszínesek, később borostyánsárgára színeződnek, hamvasak, pontozottak, húsuk puha, lédús, erősen fűszeres, édes. Korai érésű, közepes növekedésű, bőtermő, fagytűrő, fekvés és talaj iránt nem igényes fajta. Értékes gyümölcse szeptember elején szüretelhető.
Jelenleg nem rendelhető
Ültetési idő: okt-nov, márc-máj
Fényigény: Napos, napsütéses
Szállítás: oltott, gyökeres vessző
- A gyökereket kb. 10-15 cm vágjuk vissza.
- Az ültető gödörnek kb. 40x40x60 cm kell lennie.
- Az ültető gödör aljára tehetünk trágyát, amelyet takarjunk be pár cm földdel, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával.
- Az oltványokat úgy kell elültetni, hogy az oltási pont 1-2 cm-rel a föld felett maradjon.
- Az ültetési távolság min. 1.5 m.
- Ültetés után 8-10 l vízzel belocsoljuk, majd az oltványokat porhanyós földdel felkupacoljuk. Ez főleg télen nagyon fontos a fagyveszély miatt.
- Az őszi telepítésnél a vesszőket nem kötelező visszavágni csak tavasszal, egyik erősebb vesszőt 2 rügyre hagyva. Ebben az esetben fontos újra betakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.
- Ahhoz, hogy bő termésünk legyen minden évben kötelező a tavaszi metszés.
- Ha betegség jeleit észleli a szőlőn forduljon növényegészségügyi szaküzlethez.