A szeder bokor metsszése

A szeder az egyik legelterjedtebb bogyós gyümölcsűek közzé tartozik, melynek gyümölcse ellenállhatatlanul ízletes. A továbbiakban megtalálható a szeder egyszerű metszése.

Mindegy, hogy lekvárként vagy palacsintában vagy csak egyszerűen cukorral ízesítve fogyasszuk , a saját kertünkből szedett gyümölcs felbecsülhetetlen. A szeder ágai hamar szaporodnak, ezért fontos a bokor rendszeres metszése.

1. Lépés. Metsszük a szedret nyár végén vagy ősz elején.

A szeder a két éves ágakon terem, ezért fontos a helyes metszés betartása. A termés után távolítsuk el a termő ágakat, erre legtöbbször késő nyáron vagy kora ősszel kerül sor.

  • válasszuk ki a hajtásokat és távolítsuk el tőből azokat.

  • egy metszőolló vagy egy fűrész segítségével vágjuk le az elöregedett szárakat.

2. Lépés. Nyár elején kössük össze az új hajtásokat.

A gazdagabb termés érdekében ajánlott az új hajtásokat összefogni, így a két éves szárak sokkal könnyebben teremnek majd. Így könnyebben eltávolítható minden egyes termő ág.

A téli fagyok károsíthatják az új, érzékeny hajtásokat, ezért ha tavasszal észreveszünk elfeketedett ágakat nyugodtan távolítsuk el ezeket.

           


0